Tavaszi megújulás a Természet erejével

Március 20-án a délutáni órákban elérkeztünk a tavaszi nap-éj egyenlőséghez, a Nap belépett a Kos zodiákusba. Visszavonhatatlanul itt a várva várt újjászületés ideje, a Természet újult erővel lendül növekedésbe, rügyeznek a növények, lüktet az élet körülöttünk.

Életvitelünk meghatározó eleme az éghajlat, ahol élünk, és az időciklusok, amelyek a változások előidézői körülöttünk és bennünk. Ezek mentén érzékeljük a Világot, és az abban fellépő változásokat.

Éppen ezért tartom ennyire fontosnak ezeket a sarokpontokat megemlíteni, hiszen ha életstílusunkat valóban a Természettel harmóniában szeretnénk kialakítani, érdemes tisztában lennünk azokkal a kozmikus energiákkal, melyek hatást gyakorolnak ránk minden pillanatban.

Ideje felvennünk a tavasz ritmusát, és helyet adnunk a megújító, tisztító energiáknak. Van mit elengednünk, kitakarítanunk a hosszú és nehéz tél után. Érdemes ezért átgondolnunk, életritmusunkba mi illeszthető bele, illetve milyen változtatásokkal tudunk helyet adni a megújulást elősegítő technikáknak, új, pozitív szokásoknak.

Sokunk számára időszerű ilyentájt a napirendünk újraépítése, az ébredező energiák átstrukturálják a fontossági sorrendet, ragadjuk meg az alkalmat és tekintsük át bátran, életünk mely területén szükséges méregtelenítenünk, illetve komolyabb nagytakarítást végeznünk. Bíráljuk felül berögzött tevékenységeink létjogosultságát, hiszen az újaknak csak az adhat helyet, ha az idejétmúlt dolgokat elengedjük.

Vegyük fel a Természet ritmusát!

A március 18-i Telihold után most a fogyó Hold fázisában vagyunk, mely rendkívül kedvező az elengedés, a negatív energiák csökkentése, a mérgek kiizzadása, kilélegezése tekintetében, ideje van a téli elzárkózásban felhalmozott nyálka eltávolításának, „felszárításának”.

A fogyó Hold aktivitásra és energiafelhasználásra csábít bennünket, ez igen kedvező, ha testsúly fölöslegünktől szeretnénk megszabadulni! Most lendülhetünk bele igazán a fölösleg leadásába, illetve a napi, rendszeres testmozgás mint új, pozitív szokás kialakításába.

Fogyó Hold idején több energiát érzünk magunkban, ezáltal könnyebben megy a munkavégzés is. A régen halogatott feladatokat most újra érdemes elővenni és átgondolni a megvalósítás lépéseit, jó eséllyel újabb inspirációk fognak segíteni bennünket a kivitelezésben, csak járjunk nyitott szemmel és nyitott lélekkel a világban.

Aktív nappalok, pihentető éjszakák

Szellemi frissességünket nagyban elősegíti az elegendő mennyiségű, pihentető alvás, melyre szintén érdemes a természet ritmusát követve időt fordítanunk. Ez ad megfelelő alapot a napközbeni tevékenységünk eredményességének, segít lendületbe hozni magunkat a monoton reggeleken.

Nemcsak energiaszintünk optimalizálása, de időbeosztásunk megregulázása érdekében is érdemes minél korábban felkelni, hagyjunk elegendő időt magunknak a reggeli készülődés során.

A Nap ilyenkor már reggel 6 óra előtt felkel, igazítsuk mi is ébredésünket ehhez, és ha lehetőségünk van rá, még reggel, munkakezdés előtt végezzünk el pár légzőgyakorlatot természeti környezetben. Ez amellett, hogy harmóniát teremt bennünk, elősegíti az inspiráltabb, ihletettebb tevékenykedést napközben.

Aki könnyebben kel korán, a rendszeres meditáció és jóga gyakorlatok elvégzését is időzítheti a kora hajnali órákra. Csodás élményt tud adni a felkelő Nap első sugarainak megpillantása a Surya Namaskar (Napüdvözlet) gyakorlatsor elvégzése közben.

Mivel a reggelek ilyentájt még igen hűvösek, a jóga ászanák végzésén túl jót tesz a melegítő hatású, fűszeres teák kortyolgatása is, például gyömbérből, fahéjból, feketeborsból (kivéve, ha gyomorégéstől vagy savas emésztési zavaroktól szenvedsz). Érdemes továbbá a méregtelenítő hatást csalánteával vagy kamillából, körömvirágból, borsmentából készült teákkal vagy teakeverékekkel fokozni.

A méregtelenítést elősegíthetjük közvetlenül felkelés után egy pohár langyos-meleg citromos vízzel is, ha a helyben elérhető élelmiszerek fogyasztását is szempontba vesszük, akkor pedig 1 kisebb evőkanálnyi almaecetet keverjünk citromlé helyett a vízbe. Ezt követően legalább fél óráig még (de ha lehet, még tovább) ne terheljük szervezetünket reggeli falatokkal. (Az étkezésre külön bejegyzésben szeretnék kitérni.)

magneticcharms_us.jpg

Attól függően, hogy milyen munkarendben, milyen kötöttségek közepette dolgozunk, saját napirendünk kialakítása egyéni feladat, egy közös pont azonban minden területen adott kell legyen: óránként pár percre frissítsük fel magunkat azzal, hogy átmozgatjuk testünket, friss levegőt szívunk és gondolatainkat is hagyjuk szabadon frissülni, az adott munkatémától elszakadva áramolni. A koncentrált feladatvégzés ezután sokkal könnyebben fog menni és ez nagyban növeli hatékonyságunkat is.

Az esti órákban a sötétedés beköszöntét követően, 18 óra után lehetőleg az elcsendesedés, a családi együttlét, a lenyugvás, pihenés egyes fokozatait éljük meg. A minőségi alvás egyik előfeltétele, hogy éjfél előtt minél hamarabb, de legalább 2-3 órával már ágyba kerüljünk, vagy legalábbis oltsuk le a lámpákat, ne vegyük körbe magunkat mesterségesen kivilágított környezettel. Tobozmirigyünk ugyanis a sötétben választja ki testünk természetes altatóhormonját, a melatonint, amely ahhoz szükséges, hogy alvásunk nyugodt és pihentető legyen.

Az ellazuláshoz alkalmazzunk különféle meditációs technikákat, bizonyára meg fogjuk találni a nekünk megfelelőt, vagy bátran kérjünk segítséget ebben avatott személytől.

 sharontaphorn.jpg

Méregtelenítsünk kívül-belül!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a rohanó hétköznapokban oly sokszor csak nyűgként sorakozó feladatokat mégis mikor végezzük el: a házimunkát, bevásárlást, számlák befizetését, hivatali ügyek intézését. Hova kerülhetnek be a szórakozásra, tanulásra szánt pillanatok, időszakok?

Nos, úgy gondolom, ez is a ”méregtelenítés” része, helyezzük mérlegre a rutinként beépült mindennapi tevékenységeink létjogosultságát! Személyes életvitelünktől függ, hogy fizikailag mikor tudunk útba ejteni egy-egy szükséges megállót, vagy könnyen mozgunk-e az elektronikus térben és inkább ott intézzük például a számlák befizetését a postai sorban állás helyett. Vásárlásaink egy részét is intézhetjük online, de meg kell tanulnunk, hogy a fölösleges böngészés csak újabb időveszteség számunkra. Érdemes tehát célirányosan keresgélnünk, ez persze igaz mind a virtuális, mind a fizikai síkon.

Vizsgáljuk felül étkezési szokásainkat! Lehet, hogy a nehezen elérhető, egzotikus alapanyagokhoz nem is feltétlenül kellene ragaszkodnunk. Minél egyszerűbb, gyorsan elkészíthető, főként helyi zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból álló vitaminokban és ásványi anyagokban dús mintaétrendet állítsunk össze, melyet hétről-hétre variálhatunk kedvünkre.

A legfontosabb, hogy étkezésünkre alapvetően ne úgy tekintsünk, mint az egyik vagy legrosszabb esetben az egyetlen örömforrásra, mely akkor igazán izgató, ha minél különlegesebb és összetettebb fogásokat habzsolhatunk be. Nem éri meg több órát eltölteni a konyhában azért a 10 percnyi röpke élvezetért, már csak azért sem, mert ami annyira ínycsiklandó, abból hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél…

A tavasz kezdete egyébként is a böjt, az önmegtartóztatás időszaka kell legyen, hiszen csak ezzel tudjuk megtámogatni szervezetünk méregtelenítő folyamatait, tegyük ezt ne csak fizikai, hanem lelki szinten is! Találjunk más unaloműző programot vagy örömforrást az evés helyett: ha unatkozunk, a tudásszomjunkat elégítsük ki inkább, hiszen az személyiségünkre is építőleg hat.

Szombat reggeli családi programnak tökéletes lehet a helyi piacra látogatni friss zöldségek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek, használati cikkek beszerzésének érdekében. A főzés, együtt étkezés vagy lehetőségeinkhez mérten a kertészkedés kiváló alkalom a szórakozásra és a kreativitásunk megélésére egyaránt, a családdal, barátokkal eltöltött időt lehetőleg minél nagyobb százalékban ne virtuálisan, hanem fizikai síkon éljük meg.

A hétvégi vagy pihenő időszakban lehetőségünk adódhat nagyobb túrák megtételére, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden pillanatot ragadjunk meg az Anyatermészettel való kapcsolódásra!

gardenista.jpg

Rendszerezzük a közvetlen környezetünket is praktikusan, könnyen átláthatóra, otthonunk legyen a pihentető közeg, melyben jól érezzük magunkat. A rendrakás ne legyen egésznapos feladat, próbáljuk folyamatosan, a napi tevékenységek közben helyére rakni, megtisztítani a használati tárgyakat és ebben bátran kérjük és tanítsuk családunk tagjait is aktív részvételre.

Örökérvényű szabály „a kevesebb több” elve, ezt minden területen tartsuk szem előtt, akár ételekről, akár ruhákról van szó! A lakásban felhalmozott emléktárgyak legtöbbször csak porfogók egy idő után, helyettük gyűjtsünk inkább élményeket, vagy rendszerezzünk fotóalbumot.

Kerüljünk mindent, ami függőséget okoz, ami iránt emésztő szenvedély fűt. A szenvedély csak szenvedést hagy maga után az ideig-óráig tartó örömöket követően. Ilyen lehet a káros ételek fogyasztása (cukros ételek, nassolnivalók iránti függőség), az élvezeti cikkek (alkohol, dohánytermékek, drogok), a testi örömök vég nélküli hajszolása (főleg virtuálisan), a végeláthatatlan sorozatok nézése, az információfüggőség (Nem kell mindig mindenről percre pontosan tudnunk a világban „történtekről”!), és még sorolhatnánk, kinek-kinek egyéni beállítottsága szerint.

Adjunk időt magunknak arra, hogy megtaláljuk a helyünket és a céljainkat a világban, hogy aktív és építő részesei legyünk a körforgásnak, míg itt vagyunk ebben a testben. Vessük le a fölösleges terheket, a visszahúzó berögződéseket! Engedjük, hogy lelkünk megtalálja a kiteljesedés útját, legyen szó bármilyen hitbéli meggyőződésről, készüljünk akár a keresztény böjti előírások szerint a Feltámadás ünnepére, vagy kövessük a védikus kultúra ősi elveit, a lényeg, hogy megtaláljuk magunkban azt az örök igazságot és bölcsességet, melyért ide születtünk a Földre. Ehhez nyújt segítséget a Kosban feltámadó életenergia, lendüljünk neki tehát friss erővel az újabb körnek az Élet Iskolájában!

 sergem73.jpg