Újhold és nagyböjt előestéjére

Tudjátok, milyen különleges nap a mai? Nem csak arra gondolok, hogy március elseje a meteorológiai tavasz első napja, hanem arra is, hogy húshagyó kedd lévén ma ér véget a farsangi időszak!

Ha ma még utat engedtetek a csábításnak és befaltátok az utolsó farsangi fánkot vagy éppen a kedvenc csokitokat (mint én...), még éppen időben voltatok, de holnaptól érdemes önuralmat gyakorolni és elindulni a megtisztulás útján.

A hindu hitvilágban ma tartják a Maha Sivaratrit, Síva nagy ünnepét. Síva a hinduizmus szentháromságában (Trimurti) a pusztítás istenségeként ismert, de Ő az önfegyelem, a higgadtság, megfontoltság, és a megbocsátás, a minden élőlény iránti őszinte jó akarat karaktere is. Erre emlékeznek a keleti tradíciót követők minden tél végén, újhold éjszakáján jógával, meditációval, védikus zenével, mantrákkal.

Sívát a tánc urának is nevezik, kozmikus táncával, a Tandavaval teremt. Amikor azonban elfárad és abbahagyja a táncot, a világ visszahull a káoszba, elpusztul az, amit jelenleg ismerünk. A pusztulást mindig megújulás, újjászületés követi; így válik teljessé a körforgás.
Síva örök társa Párvati, az anyagi energiát irányító istennő. Kettősük a világ dualitását, a férfi-nő pólus egymást kiegészítő teljességét képviseli.


siva-ratri_2.jpeg

Holnap, március másodikán Halak-Újhold, és egyben hamvazószerda, kezdetét veszi a keresztény kultúrkörben a nagyböjt.

Mikor is lehet nagyobb szükségünk az önfegyelemre, tudatunk uralására, mint ebben a testet-lelket próbáló idei nagyböjti időszakban?

Krisztus 40 napig tartó böjtje a sivatagban és Síva újholdja egyaránt emlékeztet bennünket, hogy a pusztítás valójában a teremtésnek egy formája. Áldozatot kell hoznunk magunkban ahhoz, hogy magasabb szintre emelhessük magunkat és egyben a világot is.

A régi, idejétmúlt helyet kell adjon az újnak, az éppen formálódónak. A mai éjszaka teljes sötétsége meghozhatja ezt a fordulópontot bennünk is.

Meg kell szabadulnunk terheinktől, a lelkünket gúzsba kötő rossz szokásainktól, el kell engednünk az anyaghoz, az anyagi világhoz való görcsös ragaszkodást, hogy ezáltal koncentráljuk erőnket egy új, teljesebb élet megélésére.

Hogyan tehetjük ezt meg a gyakorlatban?

A 40 (+6) napos nagyböjti időszakban ebben is szeretnék segítségetekre lenni, ha elfogadjátok.

Szívből kívánom, hogy adjon nekünk a változás elindításához erőt a holnapi Újhold! A Hold mindig hűséges kísérőnk, nem véletlenül ragyog Síva homlokán mint az uralt tudat szimbóluma...

moon_pisces.jpeg