Év eleji egyensúlykeresés a ruhatárunkban és a lelkünkben 1.

avagy ami arányos, az nem feltétlenül harmonikus is

Pár nap, és vége az újév első hónapjának, lassan lecsengenek az évkezdéshez hagyományosan köthető fogadalomtételek, alábbhagy a kezdeti lelkesedés, és visszazökkenünk a megszokott mókuskerékbe.

Szokások ide vagy oda, be kell látnunk, hogy csak azért, mert a naptár mostantól eggyel több évet mutat, mi még nem változtunk meg egyik napról a másikra, és ugyanazokkal a nehézségekkel küzdünk, mint tegnap, a múlt héten, vagy egy hónapja.

Valójában miért is van az, hogy nem érezzük magunkat száz százalékosan jól a bőrünkben, de mégsincs elég lelki erőnk ezen tartósan változtatni?

 5811908106_5c4772103b_z.jpg

Tisztában vagyunk az igazi okokkal? Foglalkozunk-e eleget a lelki hátterével, vagy egyszerűbb azt mondani, hogy „én ilyen alkatot/géneket/csontozatot örököltem, egyébként is már attól is hízom, ha sütire gondolok vagy nézek”?

Vagy éppen csak nem vagyunk elég motiváltak, hiszen a párunk így (is) szeret, és a boltba leszaladni, vagy a munkába ingázni egyszerű utcai ruhában is lehet.

Az önmagában nem elég, hogy valakinek arányos, ideális a testalkata, hiszen számos lelki tényező ronthatja a pozitív összképet, a kisugárzást. A belső harmónia megléte jótékonyan hat külső megjelenésünkre is, annak hiánya viszont a legjobban öltözött emberekre is árnyékot vet.

Nem a kilók számítanak alapvetően, hanem az, hogy mennyire vagyunk békében önmagunkkal, mennyire szeretjük és merjük felvállalni a valódi énünket.

A lelki háttér rendbetételében érdemes pszichológus, életvezetési tanácsadó, vagy más, alapproblémát rutinosan kezelő szakember segítségét igénybe venni. A testi adottságok tekintetében pedig bátran forduljunk öltözködési tanácsadóhoz, mert ő objektíven, nagy rutinnal látja át az összképet és billentheti helyre az esetleges egyensúlytalanságokat és stílusbakikat.

Ne féljünk megmutatni önmagunkat!

Stílustanácsadásra nyilván nem az szorul leginkább, aki minden helyzetben csinosan, magabiztosan jelenik meg, és az alkatával sincsenek problémái. (De neki sem árt, még érhetik kellemes meglepetések! ;) )

Ne legyen visszatartó erő az, hogy mit fog szólni a szakértő a jelenlegi kinézetünkhöz, hiszen számára pont az a kihívás, ha van mit alakítani a segítséget kérő egyénen. Biztosíthatom, eszünkbe sem jut bírálni, kigúnyolni vagy lenézni valakit azért, mert nem tökéletes a teste és épp nincs összhangban a külső megjelenése. Ismeritek a mondást: a suszternek is lyukas a cipője! Biztosíthatlak benneteket, még mi tanácsadók sem vagyunk éjjel-nappal topon! :D

A zárkózottabbaknak az egyéni, négyszemközti tanácsadás nyújt valódi segítséget, mert egy-egy bizalmasabb információ sokszor rengeteget tud lendíteni a közös munka eredményességén. A szakember valóban segítő szándékkal térképezi fel a test vonalait, és bizalmasan kezel minden olyan információt, ami ott elhangzik.

A bátrabbak részt vehetnek tematikus workshopokon is, remek barátnőkkel közös program lehet, szórakoztató, játékos időtöltésként is felfogható.

7008991845_bcaa62fa06_z.jpg

 

Az egyéni, harmonikus külső felépítése mindig személyes és egyénre szabott tanácsadás során a leghatékonyabb, leginkább azért, mert a szakértő függetlenül, érzelmektől mentesen tudja szemlélni a hozzá forduló ember testarányait, ugyanakkor a személyes beszélgetés során olyan benyomások alapján dolgozik, amelyek teljessé teszik a képet a belső igények tekintetében is.

Minden típusnál kialakítható az a megfelelő arányigazítás, amely sokkal harmonikusabbá tudja tenni a megjelenést, már csak azzal is, hogy magabiztosságot kölcsönöz az egyénnek. Nincsenek reménytelen esetek, csak elszántnak kell lenni a változásra.

Nem a divatot kell követni, hanem az egyéni preferenciáknak megfelelő, saját stílust kell megtalálni, mert az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. És ha ez belül nincs rendben, az kívül is visszatükröződik.

Éppen ezért mindenkit azzal bíztatok, aki az ideálistól eltérő arányokkal, és/vagy túlsúllyal rendelkezik, hogy merje vállalni önmagát, minden pozitív részletet bátran hangsúlyozzon ki, és ha szükségét érzi, forduljon szakemberhez. Bízzon a tanácsadó objektivitásában, rutinjában és empátiájában, mert így tudnak közösen kialakítani egy egyedi, személyre szabott stílust és annak megfelelő ruhatárat.

A következő blogbejegyzés már gyakorlatiasabb lesz, többek között az átlagostól eltérő alkatúak öltözködési szokásainak leggyakoribb hibáiról és azok kivédéséről is írok benne. Ígérem, praktikus tanácsokkal igyekszem ellátni a téma iránt nyitottakat.

 

Képek forrása: Flickr