Puhán ölelő kötött és horgolt kelmék dícsérete

avagy melegítsünk be a tavaszra a legnagyobb télben

Makacsul tartja magát a fagyos idő, legfőképpen a reggelek borzongatóak, amikor a dermesztő hidegbe készülünk kilépni az otthon melegéből. Reménykedve várjuk a lassú enyhülést, hátha egyszer csak lekerülhetnek a vastag téli kabátok. No de mi rejtőzik alattuk?

89fe893de4ee176b686c868cc9d89a7b.jpg

Ha hideg és szürke is az idő (csak a frissen hullott vagy az érintetlen hó ragyog tisztán és fehéren, amelynek látványa a városi embernek ritkán adatik meg), miért ne dobhatnánk fel a hangulatunkat az öltözékünkkel? A kötött pulóverek és kardigánok puha ölelése testünket és lelkünket is felmelegítheti, csak egy stílusunkhoz illő formavilág és egy megfelelő színválasztás kell hozzá. Ha nem kell szigorú protokoll szerint öltözködnünk a hétköznapokban, akkor akár munkába menet és napközben is jó szolgálatot tehetnek ezek az alapdarabok. 

madeleine_1.jpg

A kötött (és horgolt) ruhadarabok formai kialakítása szinte végtelen variációs lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására. Ha tudunk kötni, horgolni, az nem csak remek hobbi lehet, de a gyakorlottaknak akár kiváló meditációs tevékenység is válhat belőle. Arról nem is beszélve, mennyire környezetbarát megoldás, hogy a kevésbé jól sikerült,vagy hamar megunt darabot csak lebontjuk és a fonalat újra felhasználjuk egy másik példány elkészítéséhez.

Véleményem szerint egy ideális alapruhatárban az évszakok közötti átfedést érdemes figyelembe venni, a réteges öltözködés mindenképpen célravezető. Ha most télen olyan kardigánt választunk, ami színében is már a tavasz előhírnöke lehet, akkor az enyhébb idő beköszöntével akár tavaszi kabát helyett is hordhatjuk, egy könnyedebb tavaszi blúzzal és szoknyával vagy éppen ruhával kombinálva.

26ecdf779b771f3e12165f99e6a4db3c.jpg

A blogon eddig még nem tértem ki rá külön (ami késik, nem múlik ;) ), de érdemes figyelembe venni szem- és hajszín szerint, illetve bőrtónusunknak megfelelően, melyek azok a színek, amelyek élénkítik, élettel telivé varázsolják az arcunkat, és a saját évszak-palettánkból a világos pasztell, élénkebb, vagy éppen fehérrel derített árnyalatokat választani az öltözékek (alap)színeként.

Természetesen nem csak pulóverekről és kardigánokról beszélünk, minden kötött, horgolt kiegészítő - sál, sapka, mellény, csukló- vagy lábszármelegítő, kesztyű, stb. - fontos és stílusos, egyedi eleme lehet akár a téli, akár az átmeneti (őszi, tavaszi) időszaknak.

911e5e3eccea1ca8ea46bf9d180bd7ec.jpg

Az alap "patent" mintán túl nem csak a kötésminták változatossága adhatja meg a stílus jellegzetességét, hanem az alapra ráapplikálható kiegészítők sokfélesége is, legyen az virág, állatfigura, pillangó, vagy egy pluszban felgombolható/felköthető gallér, sál, stb.

0df310cc1eba27783814faba6018ecce.jpg

Érdemes azért itt is mértéket tartani, és figyelembe venni, milyen közegben, milyen alkalomhoz öltözünk: a túl sok apró részlet elvonhatja a figyelmet, komolytalan benyomást kelthet, a túl harsány színhasználat lehet provokatív és előnytelen is természetes színeinkre nézve.

 faba5a10bfee185d656f495e26c08d4a.jpg

Aki nem tud és nem is szeretne ebben a bonyolultnak tűnő kézműves alkotói tevékenységben elveszni, nyitott szemmel járva könnyen találhat a környezetében olyan kreatív személyt, aki szívesen és könnyedén valósítja meg a körvonalazódó vagy akár határozott, éppen egy adott fotón megpillantott, újságból kivágott áhított mintapéldányt. A jó ízlésű szakember könnyen felméri adottságainkat, és szívesen segít egy-két kreatív ötlettel, hogy az elkészített öltözék minél inkább a mi egyéniségünket tükrözze. Bátran keressetek fel helyi kézműveseket, higgyétek el, sokkal több örömet okoznak az ily módon vásárolt, vagy éppen ajándékozott holmik, mint a tömeggyártás uniformizált termékei. Továbbra sem a mennyiség számít, elég, ha egy-két ilyen különleges darab van a repertoárotokban, összességében nem olyan nagy kiadás ez, hiszen nem minden szezonban tesztek szert újabbakra, jó esetben.

3889dd1a9573d61d685b8413d9baecab.jpg

Azért persze azzal sem követünk el főben járó bűnt, ha jobb híján egy üzletbe betérve a konfekcióáruk közül választunk magunknak egy kényelmes, hozzánk illő darabot. Ilyenkor azonban fokozottan tartsuk szem előtt a már korábban megismert fenntarthatósági elveket: a termék milyen minőségű és eredetű alapanyagból származik, hol és kik készítették, mennyire reális az az ár, amit az üzletekben látunk (inkább csak az adott márkanév miatt valószínű, hogy az egyszerű akril pulóver olyan drága, vagy különlegesebb alapanyagból, kézzel készült részletekkel, applikációkkal díszített példányról van szó), várhatóan mennyire lesz tartós, jól kihasználható, könnyen tisztítható.

Az alapanyagokra csak röviden térnék ki. Tiszta pamut kötött kelmék merevebb tartásúak kikészítési módtól függően, inkább egyszerű mintázattal, kevésbé bonyolult vonalvezetéssel praktikusak. A puhább kelmék legtöbbször strukturált fonalakból készülnek. Lehet gyapjú, mohair, vagy akril az alapanyag, ki-ki a maga érzékenysége és etikai beállítottsága alapján válasszon. A szintetikus is lehet környezetbarát, és a természetes eredetű is lehet vegyszerrel kezelt, nem etikus eredetű, ezeket a témákat már korábban érintettük.

tendances_de_mode.jpg

Érdemes körülnézni a használt ruha üzletekben is, egyedi kincsekre bukkanhatunk! Bridget Jones óta tudjuk, hogy mindenkinek lapul a szekrényében egy-egy számára rémes, ajándékba kapott kötött pulcsi, amelyen a legtöbben igyekszünk alkalom adtán túladni, sokszor teljesen új állapotban. Ezek a sosem használt darabok aztán bekerülve a second hand üzletekbe új gazdára találhatnak, még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák, így az ízlésünk is pont annyira különböző lehet, hogy a más számára kevésbé esztétikus darab pont a mi ízlésvilágunkhoz valamilyen módon mégis passzol, akár némi változtatással, vagy anélkül.

Ne feledkezzünk meg a nagyszüleink ruhásszekrényéről sem, ők sokszor valódi kincseket rejtegetnek a gardrób mélyén! Biztos vagyok benne, hogy jó szívvel ajándékozzák oda a már jó ideje nem hordott, mégis szép állapotú, örök érvényű darabokat. Személy szerint az én egyik kedvenc téli sálam egy közel félévszázados fehér, horgolt vállkendő, amit még a nagymamám horgolt. Ha bele burkolózom, a havas téli táj tiszta ragyogását és a szeretet melengető ölelését egyszerre érzem magamon, ami mindig jó érzéssel tölt el.

A kötött és horgolt kelmék ruhatárunk értékes alapdarabjai. Mondanám, hogy sosem mennek ki a divatból, de az kit érdekel? ;) Lényeg, hogy szeretjük, mert puhák, kényelmesek, melengetőek és gazdag formavilágukkal remekül egyéniségünkhöz alakíthatóak. Bátran viseljétek őket minden évszakban! Ja, igen, akár nyáron is! :D

4ef21e7c6268cb7d36eb00ea33a694bb.jpg

Képek forrása: Pinterest