Új év, új stílus!

..de legalábbis tudatosabb és fenntarthatóbb

Ismét véget ért egy év, és kezdődik egy új. Mindenki összegez, elhatároz, fogadkozik. Ez természetes, sokunknak van szüksége képzeletbeli választóvonalra, egy olyan mankóra, amely segít előre lendülni, egy pillanatra, amely ha képletesen is, de fordulópont lehet az életünkben. Természetes igényünk van a megújulásra, a felfrissülésre, ebbe beletartozhat egy új ruha, új frizura, rendszeres testmozgás beiktatása a napi rutinba, vagy éppen rossz szokásaink elhagyása. Erre jó a szilveszter és az új év.

2a473826475a927c26bd3468f3da2524.jpg

Én is elkészítettem a magam leltárát, meghatároztam a céljaimat és igyekszem rendszerezni a teendőket, hogy minél tudatosabban és aktívabban élhessem a mindennapokat és minél hasznosabban tevékenykedhessem.

Első számú célkitűzésem, hogy idén végre igazán tudatos, mondhatni "sötétzöld" leszek. 

Kitakarítom a lakásban található tároló rendszereket, hogy felmérjem, mi áll rendelkezésemre a tudatos életmódhoz. Gyanítom, hogy sokkal több, mint amit eddig használtam, mert hajlamos vagyok elrakni a dolgokat, "jó lesz ez még valamire" felkiáltással. :D

Azért a haszontalannak ítélt lomokat kíméletlenül kihelyezem a házunkkal szemben lévő szelektív hulladékgyűjtőbe, mert tudni kell az ésszerűség keretein belül kell újrahasznosítani.

recycle-b.jpg

Nem engedek a kényelemnek, és nem csak olyankor leszek tudatos vásárló, amikor időben eszembe jut, hanem napra készen, mindent előkészítve fogom beszerezni a szükséges (és csak a legszükségesebb!) termékeket minden alkalommal, legyen az élelem, piperecikk vagy ruházat.

Első feladatom a gardrób rendbe tétele, selejtezés, a készlet felmérése.

Miért is fontos ez? Biztosan Ti is jártatok már úgy, hogy egyszer csak kezetekbe akadt egy régen/soha nem viselt ruhadarab, mert valahogyan elrejtőzött, elkallódott a többi ruha között, pedig időnként jól jött volna. Ez az igazi pazarlás, ezért kell átláthatóvá tenni a ruhatárat, hiszen ezzel időt és pénzt spórolhatunk, és változatosabban öltözhetünk. Nem a mennyiség számít, hanem a jól kombinálhatóság.

513cf4ecbf1050014dc96ae753ad93aa.jpg

A már nem használt ruhadarabokat zsákba gyűjtöm és aszerint, hogy hordhatóak-e még, a helyi adományboltba vagy segélyszervezethez viszem, illetve a végképp leselejtezetteket leadom a közeli bevásárlóközpont használt ruhákat gyűjtő fast fashion üzletében, hogy újrahasznosíthatóak legyenek. (Nevezzük nevén, ez nem a reklám helye: H&M. Tudtátok, hogy ott átveszik? ;) )

Fontos, hogy nem dobok semmit csak úgy a szeméttárolóba.

Mivel én rendelkezem varrógépekkel és sok mindent meg tudok varrni, a szükségesnek ítélt új ruhadarabokat igyekszem én magam elkészíteni a közeljövőben, lehetőleg minimális hulladék előállításával. Tudtátok, hogy egyre népszerűbb a zero waste tayloring, vagyis a nulla hulladékkal járó szabászat?Engem erősen foglalkoztat a téma. :)

Új ruhadarabot vagy kiegészítőt pedig csak és kizárólag előre tervezetten, és akkor veszek idén, ha elengedhetetlenné válik, és csak olyat, amit nem tudok használt ruha üzletben beszerezni, vagy mindenképpen szükséges belőle egy új példány (pl. cipő. Azt soha nem veszek használtan.)

Természetesen a kamra és az előszoba sem maradhat ki a rendszerezési folyamatból.

Mai programom része az is, hogy rendet teszek a kamrában, felmérem a készleteket és megtervezem a bevásárlásokat.

Minden olyan szükséges tárolódobozt, szatyrot és bevásárló kelléket rendbe rakok, ami a környezettudatos vásárláshoz kell. Az eszközök adottak, de rendszerint itthon felejtek belőlük párat. Ezeket egyébként mindenki a saját stílusára is formálhatja, legyen szó színekről, alapanyagról vagy bármi olyanról, ami illeszkedik a személyiségéhez.

Igyekszem az előszobában a napi szinten használatos tudatos életmódhoz szükséges kellékeket szem előtt lévő helyre rakni, illetve a táskámba bekészíteni, hogy biztosan ne felejtsem itthon őket, amikor szükség van rájuk.

 

Azt hiszem, ennyi teendő bőven elég is lesz a mai napra, már így is kevés az időm. Addig kezdek bele, amíg tart az év eleji lendület, és arra bíztatlak Benneteket is, nyugodtan tervezzetek, szervezzetek, fogadkozzatok, és cselekedjetek!

Legyetek jó hatással a környezetetekre 2017-ben is! Én itt leszek és szívesen segítek Nektek, amiben csak tudok.

Eredményes, boldog és fenntarthatóbb új évet kívánok minden kedves blogolvasómnak!

Tünde, a Stílusökológus