Alapanyag ismeret az öko jegyében 3.

A mesterséges alapanyag is lehet környezetbarát?

Rövid alapanyag ismereti sorozatunk harmadik részéhez értünk. Ebben a fejezetben azt szeretném Nektek bemutatni, hogy mesterséges alapanyagból előállított textíliák is készülhetnek a fenntarthatóság jegyében. A fejlett technológiai háttérnek köszönhetően már igen színvonalas főként a sport- és szabadidő ruházati piac kínálata, amelynek minőségi darabjai nem csak rendkìvül ergonomikusak és jó fiziológiai tulajdonságokkal bírnak, hanem akár 100%-ban újrahasznosított hulladékból készülnek, környezetkímélő feldolgozási folyamatban.

Thermo- és polár anyagok a szabadidősportok és a túrázás szerelmeseinek

 

Thermolite


A DuPont cég tudósai laboratóriumi körülmények között megalkottak egy szintetikus textíliát, a Thermolite-ot, azonban ezen anyag szerkezetének kialakításához a természetben találták az inspirációt. Felfedezték, hogy a jegesmedvék üreges szőrszállal rendelkeznek a jobb hőszigetelés érdekében. Ebből az egyszerű felismerésből született meg a Thermolite, amely egy üreges középpontú anyag. Ez a speciális technológia rendkívül nagy meleg érzetet és könnyű súlyt biztosít az anyagnak. A nagyobb felület pedig gyorsabb kipárolgást tesz lehetővé, emelve ezzel is a komfortérzetet.

fab-thermolite-chart.jpg

A Thermolite alapú ruházat előnyei:

  • meleg és könnyű,
  • a nedvesség- irányítás száraz érzetet biztosít a viselőnek,
  • puha, kényelmes és nem irritáló,
  • nem megy össze, nem gyűrődik, nem veszíti el színét,
  • géppel mosható és szárítható,
  • elasztikus és varrás nélküli, ezzel megelőzhető a kényelmetlen dörzsölés,
  • ideális viselet minden aktivitás közben: futás, hegymászás, kerékpározás, síelés, motorozás, stb., de akár utcai viseletnek is kiváló.

PET és Polár anyagok

 

 PET alapanyagok

 

A polietilén-tereftalát (PET) az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag.

A PET anyagot 1941-ben fejlesztették ki, először műszálat készítettek belőle, majd a 60-as évektől csomagolóanyagként kezdték használni fólia formában. 1970-től kezdve PET palackot is gyártanak belőle, mára ez a  legfőbb felhasználási területe. 

bigstock-empty-used-trash-bottle-ecolog-38414176.jpg

Ami viszont a textilipar szempontjából érdekes, hogy egyszerűen lehet műszálat húzni belőle, amit ruházati- és egyéb textília készítésére lehet felhasználni. Nagyon könnyen hőformázható, mert 70 °C-on elveszti a merevségét. A sterilizáláshoz szükséges hő azonban tönkreteheti a műanyagot, ezért a legtöbb újrahasznosított PET alapanyagot leginkább  alacsonyabb feldolgozottságot igénylő termékek, pl. szőnyegek, plédek készítésére használják. Ugyanakkor a technológiai korszerűsítéseknek köszönhetően egyre több sport- és szabadidő ruházat is készül belőle.(PET alapanyagú műszálas anyagokat ismerhettek Dacron, Terylene és Trevira néven is.)

A ruházati- és lakástextil alapanyagon túl geo-textíliát, azaz üveg- vagy kőzetgyapotszerű szigetelőanyagot is készíthetnek belőle, ami kiemelt fontosságú technológiának számít a fenntarthatóság szempontjából. 

 

 Polár anyagok

 

A Polar fleece néven ismert anyagot a Malden Mills Industries, mai nevén Polartec  cég szabadalmaztatta és indította hódító útjára a nyolcvanas években, de igazán népszerűvé a kilencvenes évek elején vált. Az eredeti Polartec polár fleece PET alapanyagból készült, a későbbiekben jelentek meg a poliészter alapanyagú polár kelmék. Napjainkban azonban egyre égetőbb probléma a PET palackok és egyéb PET-ből készült termékek szemét helyett újrahasznosítható alapanyagként való feldolgozása, így a korszerű polár anyagok a leggyakrabban használt poliészter mellett újra PET-ből is készülnek. Szerencsére egyre több textilipari cég vállal felelősséget a negatív környezeti hatások csökkentéséért, és újabb technológiai fejlesztésekkel biztosítják a hulladékok újrafeldolgozását, legyen szó elhasználódott ruhadarabokról vagy PET palackokról.

color_img.jpg

A polár egész évben használható textília, alapanyaga tehát lehet PET vagy poliészter, ahogy fentebb említettem. A kelme különböző területi sűrűségek kialakításából adódóan lehet vékonyabb vagy vastagabb. Mindkét felét felbolyhozzák, ettől térfogata megnő és vastag lesz, de akkor is könnyű marad. Manapság már külön figyelmet fordítanak az ősszetapadás, csomósodás elleni védelemre, a bolyhos felület eredeti kiképzésének megőrzésére, amely hosszabb élettartamot biztosít a terméknek.

Alapvetően a technológiai eljárás korszerűsége határozza meg a ruhadarabok árfekvését is. A komolyabb szerkezeti kialakítású, modern technológiai eljárásokkal előállított polár darabok értelemszerűen drágábbak, de professzionálisak, míg az olcsó polár termékek nem túl tartósak, így gazdaságtalanabbak és környezeti szempontból is sokkal kevésbé hasznosak, hiszen hamarabb válnak újra hulladékká.

thumbnail_1448982484-170_belso.jpg

A polárról valóban elmondhatjuk, hogy környezetbarát alapanyag annak ellenére, hogy mesterséges eredetű: manapság már 100%-ban újrahasznosított, Európában gyűjtött műanyag palackból is gyártják (Recyclable Polar). Egy polár pulóver előállításához 27 db 1,5 literes PET palack kerül felhasználásra. 

 

Ha napi tevékenységetek vagy szabadidős elfoglaltságotok közben is szeretnétek komfortosan érezni magatokat és tudatosan választanátok olyan ruhadarabokat, amelyek korszerűek és fenntartható módon készülnek, érdemes jó kidolgozású, modern alapanyagokból készülő ruhákat vásárolni. Mindenképpen szaküzletben válogassatok, egyre több olyan bolt vagy webáruház üzemel, amelyet elhivatott, a sport- és szabadidős tevékenységek terén jártas kereskedők működtetnek. Ők tudnak Nektek igazán segíteni, hiszen a piaci kínálatot nem csak üzleti szempontból, hanem felhasználóként is feltérképezik, gyakorlati tapasztalatokat szereznek és ezáltal naprakészek a témában.

Bátran használjátok ki a korszerű öltözet kínálta kényelmet és töltsetek a téli időszakban is minél több időt a természetben!

 

A PET palackok helyett azért inkább válasszatok a stílusotokhoz illő, újratölthető, BPA-mentes vagy üveg kulacsokat! ;)

mint-288x455.jpg

 

Forrás:
www.fabricsolutions.com
www.myequa.hu
www.petflakon.hu
www.pictureshop.hu
www.polartec.com
www.rofosbolt.hu
www.szelektalok.hu
www.szelektiv.hu
www.wildsport.hu