A stílus mint eszköz

igenis számít, mit viselsz!

A stílus nem más, mint kifejezési mód. Megjelenítése mindannak, amik vagyunk, abban a közegben, ahol létezünk.

Az öltözékünkkel jó eseteben nem csak fizikai jegyeinket emeljük ki  (vagy éppen rejtjük el) mint testalkat, szemszín vagy hajszín, hanem érzetet (fázunk vagy melegünk van), hangulatot (bohókás ruhadarabok vagy ünnepélyes öltözet viselése), érzelmeket (fekete öltözet a gyász színe, élénk színek a vidámságra utalnak) is közvetíthetünk vele.

Ugyanakkor tükröződhet benne társadalmi pozíciónk, életvitelünk, értékrendünk, környezetünkhöz való viszonyunk is. Természetesen nem a ruhadarabok és nem a használati tárgyaink határoznak meg bennünket, mi határozzuk meg magunkat az által, amit viselünk és amilyenné környezetünket formáljuk.classic_style.jpg

Minden alkalommal, amikor pénzt költünk, leadjuk szavazatunkat egy olyan világra, amilyenben élni szeretnénk (Anne Lappe)

Saját adottságainkat figyelembe véve, azokat kiemelve öltözködni nem hiúság, hanem önmagunk tisztelete, önnön értékeink felhasználása arra, hogy kommunikáljunk a világgal. Emellett felelősséget is jelent, hiszen azzal, hogy megvásárolunk egy terméket, szavazunk annak létjogosultságára, annak minden termelési fázisával és mellékhatásaival együtt. Legyen szó pozitív aspektusról (helyi kisvállalkozás, munkahelyek fenntartása) vagy negatívról (környezetszennyező gyártási folyamatok, nem etikus, állatok kínzásával, lemészárlásával járó előállítási módok). Ahogy a nagy divatguru, Karl Lagerfeld mondaná: "A sikkességet nem tudod tettetni, de sikkes lehetsz műszőrmében is".

27762e68946e0a2c8c813eb6463be910.jpg

Érdemes tehát időt szánni rá, tudatosan megtervezni, hogy mit viselünk nap mint nap.

Életvitelünktől függően melyek azok az alkalmak, ahová speciális öltözet kell (pl. protokollnak megfelelő kötöttségek), milyen gyakran járunk színházba, hangversenyre, ahová igenis elegánsan, ünnepélyesen kell felöltözni, nem csak azért, mert ezzel tiszteletünket fejezzük ki a művészek felé, hanem azért is, mert testünkkel együtt a lelkünket is ünneplőbe öltöztetjük a készülődés során.

a15ae58f5cd78518f62eb96a46e11b0f.jpg

 

Természetesen ugyanolyan jelentősége van a mindennapokban viselt ruhadaraboknak is, hiszen alapvetően kényelmünket, komfortérzetünket szolgálják. Fontos a jó minőségű, bőrbarát alapanyag, de emellett a tartósság, a jól kihasználhatóság is lényeges. Arra törekedjünk az alapdarabok kiválasztásánál, hogy minél változatosabban tudjuk viselni (évszakok közötti átmenetekkel is variálhatunk), és hogy minél könnyebben tisztíthatóak legyenek, jól bírják a mosást, ne veszítsék el pár alkalom után a formájukat, színüket. Ehhez persze érdemes minőségibb ruhadarabokból válogatni, nem az olcsó tömegtermelés árucikkei közül... Ne feledjétek, nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség és a jól kihasználhatóság!

A későbbiekben segítek egy megbízható alapruhatár kialakításában is, ahol majd látni fogjátok, a kevesebb több! :)

 

Képek forrása: Pinterest