Stílusökológia

2017\05\18

Minták és jelképek ruháinkon

avagy ne legyél két lábon járó reklámtábla, közvetíts inkább értéket!

Nemrég egy kedves ismerősöm osztotta meg a gondolatait facebookon arról, milyen jó, hogy végre eltűnni látszanak a ruhakínálatból a (néha nem is annyira) kétes értelmű angol feliratozású darabok (a "Sexy girl" még a leggyengébb kifejezés ezek közül). Helyettük egyre inkább teret nyernek a pozitív üzenettel díszítettek, persze ezek is leggyakrabban angolul. Én is hiszem, Zsuzsival egyetemben, hogy a kimondott szónak ereje van, és hogy viselt dolgaink befolyásolhatják nem csak a kedvünket, hanem azt is, hogy mit vonzunk be az életünkbe. Ha lehet, inkább erősítsük a pozitív irányvonalat, ne a negatívumokat hangsúlyozzuk, és ne ítélkezzünk.

b40d48006cc3e331b67f6845f83a8aa1.jpg

 

More:

stílus divat póló felirat tudatos fenntartható minta

2017\04\20

Két keréken a fenntarthatóság útján

Április 22. a Föld napja. Mára már hagyománnyá vált ezen a napon a kerékpárosok felvonulása, a Critical Mass elnevezésű rendezvény, amely országszerte egyre több érdeklődőt és részvevőt vonz. Ideje tehát elővenni a bringákat és alaposan megtakarítani, előkészíteni, akár a felvonulókhoz csatlakozunk, akár csak a közeli zöldségeshez indulunk bevásárolni. Budapesten és vidéken egyaránt találunk lehetőséget a két keréken száguldásra, a kapcsolódó rendezvényeken  sok hasznos információhoz is juthatunk és ismeretségeket köthetünk.

c93c365e622ed97ec2c2f63859aa0639_1.jpg

More:

2017\04\05

Hogyan kerüljük el a "shopping napok" csapdáit?

avagy kuponból is megárt a sok...

Tavasszal beindul a kupondömping: a divatruházati cégekkel karöltve évről-évre egyre nagyobb kuponos kampányokkal buzdítanak bennünket a legismertebb női magazinok, vagy éppen helyi bevásárlóközpontok, hogy egyszerre minél többet költsünk el új ruhákra, kiegészítőkre és egyéb termékekre. A természet ébredésével mi is vágyunk az új impulzusokra, élettel telibb színekre. Egy nagy beszerző körút persze ezernyi módon hat ránk, azt az érzetet keltve, hogy végre új külsővel állhatunk az új szezon elébe, levetve a sok téli göncöt, és vele talán sokminden mást is.

Valóban feltöltődünk egy bevásárló körúttól? 

confessions_of_a_shopaholic.jpg

More:

fashion lista divat shopping akció days sale fenntarthatóság kuponok impulzusvásárlás bevásárló körút

2017\03\14

Trend és fenntarthatóság - nem feltétlenül ellentmondás!

avagy trendkövető és trendhasználó: két külön fogalom

A minap városunk bevásárlóközpontjában vettem részt egy divatrendezvényen, amely a  "Fashion reggeli" elnevezést kapta.

Tervező, stylist, fodrász, sminkes, újságíró, manager, trendszakértő és jelentősebb ruha-és ékszermárkák képviselői osztották meg véleményüket egy kötetlen hangulatú beszélgetés során az érdeklődőkkel, hogy mi a trend idén tavasszal, és úgy általában véve.

Elhangzott többek között az is, hogy a fogalom maga irányzatot jelent, de a szó hallatán ma már legtöbben a divattrendekre asszociálunk. A szakértőktől azt is megtudtuk, hogy manapság már nem egy irányvonal érvényesül egy adott szezonban, hanem tucatnyi trend közül választhat az, aki szeretné követni a divatot.

More:

2017\01\31

Puhán ölelő kötött és horgolt kelmék dícsérete

avagy melegítsünk be a tavaszra a legnagyobb télben

Makacsul tartja magát a fagyos idő, legfőképpen a reggelek borzongatóak, amikor a dermesztő hidegbe készülünk kilépni az otthon melegéből. Reménykedve várjuk a lassú enyhülést, hátha egyszer csak lekerülhetnek a vastag téli kabátok. No de mi rejtőzik alattuk?

89fe893de4ee176b686c868cc9d89a7b.jpg

More:

kötött sál fenntartható horgolt sapka pulóver kardigán mellény kelme újrahasznosítható alapdarab

2017\01\16

Bőrfeldolgozás a fenntarthatóság és az etika tükrében

avagy inkább a saját bőrödben érezd jól magad, mint máséban...

Régóta tervezem ennek a cikknek a megírását. Rengeteget olvasgattam a témában: tanulmányok, jegyzőkönyvek, újságcikkek tucatjai kerültek az utamba a bőrfeldolgozásról. Aztán elkezdtem a gyűjtött adatokat dokumentumba rendezni, saját gondolataimmal kiegészíteni, és végül terjedelmes regény kerekedett ki belőle. Ezért a sok munka ellenére megtizedeltem az információhalmazt, látni fogjátok, hogy így sem kevés a terjedelme, de reményeim szerint a lényeg így mindenkinek érthető lesz.aef1d95a0c994cb27767759cb5537ec2.jpg

More:

bőr etika környezetszennyezés vegán vegyszerek bőrgyártás

2017\01\02

Új év, új stílus!

..de legalábbis tudatosabb és fenntarthatóbb

Ismét véget ért egy év, és kezdődik egy új. Mindenki összegez, elhatároz, fogadkozik. Ez természetes, sokunknak van szüksége képzeletbeli választóvonalra, egy olyan mankóra, amely segít előre lendülni, egy pillanatra, amely ha képletesen is, de fordulópont lehet az életünkben. Természetes igényünk van a megújulásra, a felfrissülésre, ebbe beletartozhat egy új ruha, új frizura, rendszeres testmozgás beiktatása a napi rutinba, vagy éppen rossz szokásaink elhagyása. Erre jó a szilveszter és az új év.

2a473826475a927c26bd3468f3da2524.jpg

Én is elkészítettem a magam leltárát, meghatároztam a céljaimat és igyekszem rendszerezni a teendőket, hogy minél tudatosabban és aktívabban élhessem a mindennapokat és minél hasznosabban tevékenykedhessem.

Első számú célkitűzésem, hogy idén végre igazán tudatos, mondhatni "sötétzöld" leszek. 

Kitakarítom a lakásban található tároló rendszereket, hogy felmérjem, mi áll rendelkezésemre a tudatos életmódhoz. Gyanítom, hogy sokkal több, mint amit eddig használtam, mert hajlamos vagyok elrakni a dolgokat, "jó lesz ez még valamire" felkiáltással. :D

Azért a haszontalannak ítélt lomokat kíméletlenül kihelyezem a házunkkal szemben lévő szelektív hulladékgyűjtőbe, mert tudni kell az ésszerűség keretein belül kell újrahasznosítani.

recycle-b.jpg

Nem engedek a kényelemnek, és nem csak olyankor leszek tudatos vásárló, amikor időben eszembe jut, hanem napra készen, mindent előkészítve fogom beszerezni a szükséges (és csak a legszükségesebb!) termékeket minden alkalommal, legyen az élelem, piperecikk vagy ruházat.

Első feladatom a gardrób rendbe tétele, selejtezés, a készlet felmérése.

Miért is fontos ez? Biztosan Ti is jártatok már úgy, hogy egyszer csak kezetekbe akadt egy régen/soha nem viselt ruhadarab, mert valahogyan elrejtőzött, elkallódott a többi ruha között, pedig időnként jól jött volna. Ez az igazi pazarlás, ezért kell átláthatóvá tenni a ruhatárat, hiszen ezzel időt és pénzt spórolhatunk, és változatosabban öltözhetünk. Nem a mennyiség számít, hanem a jól kombinálhatóság.

513cf4ecbf1050014dc96ae753ad93aa.jpg

A már nem használt ruhadarabokat zsákba gyűjtöm és aszerint, hogy hordhatóak-e még, a helyi adományboltba vagy segélyszervezethez viszem, illetve a végképp leselejtezetteket leadom a közeli bevásárlóközpont használt ruhákat gyűjtő fast fashion üzletében, hogy újrahasznosíthatóak legyenek. (Nevezzük nevén, ez nem a reklám helye: H&M. Tudtátok, hogy ott átveszik? ;) )

Fontos, hogy nem dobok semmit csak úgy a szeméttárolóba.

Mivel én rendelkezem varrógépekkel és sok mindent meg tudok varrni, a szükségesnek ítélt új ruhadarabokat igyekszem én magam elkészíteni a közeljövőben, lehetőleg minimális hulladék előállításával. Tudtátok, hogy egyre népszerűbb a zero waste tayloring, vagyis a nulla hulladékkal járó szabászat?Engem erősen foglalkoztat a téma. :)

Új ruhadarabot vagy kiegészítőt pedig csak és kizárólag előre tervezetten, és akkor veszek idén, ha elengedhetetlenné válik, és csak olyat, amit nem tudok használt ruha üzletben beszerezni, vagy mindenképpen szükséges belőle egy új példány (pl. cipő. Azt soha nem veszek használtan.)

Természetesen a kamra és az előszoba sem maradhat ki a rendszerezési folyamatból.

Mai programom része az is, hogy rendet teszek a kamrában, felmérem a készleteket és megtervezem a bevásárlásokat.

Minden olyan szükséges tárolódobozt, szatyrot és bevásárló kelléket rendbe rakok, ami a környezettudatos vásárláshoz kell. Az eszközök adottak, de rendszerint itthon felejtek belőlük párat. Ezeket egyébként mindenki a saját stílusára is formálhatja, legyen szó színekről, alapanyagról vagy bármi olyanról, ami illeszkedik a személyiségéhez.

Igyekszem az előszobában a napi szinten használatos tudatos életmódhoz szükséges kellékeket szem előtt lévő helyre rakni, illetve a táskámba bekészíteni, hogy biztosan ne felejtsem itthon őket, amikor szükség van rájuk.

 

Azt hiszem, ennyi teendő bőven elég is lesz a mai napra, már így is kevés az időm. Addig kezdek bele, amíg tart az év eleji lendület, és arra bíztatlak Benneteket is, nyugodtan tervezzetek, szervezzetek, fogadkozzatok, és cselekedjetek!

Legyetek jó hatással a környezetetekre 2017-ben is! Én itt leszek és szívesen segítek Nektek, amiben csak tudok.

Eredményes, boldog és fenntarthatóbb új évet kívánok minden kedves blogolvasómnak!

Tünde, a Stílusökológus

 

 

 

2016\12\27

Alapanyag ismeret az öko jegyében 3.

A mesterséges alapanyag is lehet környezetbarát?

Rövid alapanyag ismereti sorozatunk harmadik részéhez értünk. Ebben a fejezetben azt szeretném Nektek bemutatni, hogy mesterséges alapanyagból előállított textíliák is készülhetnek a fenntarthatóság jegyében. A fejlett technológiai háttérnek köszönhetően már igen színvonalas főként a sport- és szabadidő ruházati piac kínálata, amelynek minőségi darabjai nem csak rendkìvül ergonomikusak és jó fiziológiai tulajdonságokkal bírnak, hanem akár 100%-ban újrahasznosított hulladékból készülnek, környezetkímélő feldolgozási folyamatban.

More:

textil ökológia thermo polár sportruházat újrahasznosítható műszál PET alalanyag

2016\12\09

Alapanyag ismeret az öko jegyében 2.

Jobb, ha tudod, a ruhán kívül még mit viselsz magadon...

Legutóbbi bejegyzésemet azzal indítottam, hogy szeretném megismertetni Veletek egy három részes sorozatban a textilipari alapanyagok és késztermékek gyártása során felmerülő, környezetvédelmi szempontból fontos pozitívumokat és negatívumokat, hogy jobban megértsétek, miért is annyira fontos, mit viselünk magunkon.

Ennek a minisorozatnak a második részében a kémiai eljárások kerülnek előtérbe, de az alapanyag még mindig a természeteshez áll közelebb.

More:

2016\12\02

Alapanyag ismeret az öko jegyében 1.

Jobb, ha tudod, a ruhán kívül még mit viselsz magadon...

Miért érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagból készülnek ruháink? Mi a különbség a természetes alapanyag és az öko-, vagy akár recycling alapanyag között? A természetes mindig jobb, mint a mesterségesen előállított?

Szeretném megismertetni Veletek egy három részes sorozatban a textilipari alapanyagok és késztermékek gyártása során felmerülő, környezetvédelmi szempontból fontos pozitívumokat és negatívumokat, hogy jobban megértsétek, miért is annyira fontos, mit viselünk magunkon.

Ebben az első fejezetben a pamutról lesz szó, mert ez szemlélteti legjobban azt az ellentmondást, hogy nem mindig az a legjobb, amit a legtermészetesebbnek gondolunk. ae7c36a81bf02f905f69799dc39313cd.jpg

More: