Év eleji egyensúlykeresés a ruhatárunkban és a lelkünkben 2.

avagy ne ideáloknak felelj meg, hanem önmagadnak!

Előző blogbejegyzésemben arról próbáltalak meggyőzni benneteket, hogy bátran vállaljátok önmagatokat, minden testi "tökéletlenség" ellenére, hiszen az önazonosság, az önelfogadás a nulladik lépés a harmonikus megjelenéshez. Nem attól leszünk vonzóak, hogy tökéletesen arányos és karcsú a testünk, hanem attól, hogy boldogok vagyunk ebben a fizikai formánkban. Ha kiegyensúlyozottság sugárzik ki belőlünk, a külső megjelenésünk is sokkal vonzóbbá válik.

A folytatásban megmutatom nektek, mi a különbség az arányos, ideális és idealizált testalkatok között, emellett gyakorlati példákkal is segítek a harmonikus külső megteremtésében, az ideálistól eltérő alkatok egyensúlytalanságainak korrigálásában.

bc7ee87558d11f5de9866af9858d4aef.jpg

Arányos vagy idealizált? A testalkat és a harmonikus külső megjelenés kapcsolata

Olyan világban élünk, ahol a vizuális ingerek soha nem látott mennyiségben és sebességben váltják egymást nap mint nap. Nem csak a nagyvárosban élők, hanem a legeldugottabb faluban lakók is ki vannak téve ezen hatásoknak, elég csak fellapozni egy újságot vagy bekapcsolni a televíziót, a közösségi oldalak fizetett hirdetéseiről, a selfie-dömpingről és a grafikai szerkesztőprogramokkal végzett módosításokról már nem is beszélve.

A divat ezen belül különösen erősen befolyásolja az önmagunkról kialakított képet és okozhatja annak torzulását. A magazinok mesterien beállított divatfotói erős pszichés behatást gyakorolnak ránk azzal kapcsolatban, hogy nekünk hogyan is kellene kinéznünk az áhított siker érdekében, milyen mesterséges és persze költséges fogásokkal tehetjük csak igazán vonzóvá magunkat a külvilág számára.

Az ideális test képe korszakonként és társadalmi fejlettség szerint is változik. Nem minden korban és nem mindenütt az arányosnak mondott testalkat az idealizált, gondoljunk csak az 1500-as évek híres festőjéről elnevezett, és az ő festményei által ismert korabeli eszményképre, a Rubens-i idomok dússágára. Még napjainkban is előfordulnak olyan törzsi kultúrák, ahol még ma is a túltáplált, és ezzel a gazdagságot, jólétet szimbolizáló asszonyokat tartják a legszebbnek. Az 1960-as évek végén ugyanakkor a Twiggy néven ismert, szinte csont és bőr vékonyságú modell, és vele a kislányos alkat taszította le a trónról az addigi aktuális eszményképeket és a forgatta fel a divatvilágot hosszú időre.

twiggy.jpg

  Twiggy

Napjainkban inkább a sportos, de nem túl izmos női test tekinthető ideálisnak, hosszú combokkal és teltebb keblekkel. Szerencsére a nagyon sovány modellek ideje már leáldozóban van, bár a kifutókon még sokszor láthatunk rá példát, de a 2000-es évek eleje óta egyre nagyobb teret kaptak a „plus size” modellek is.

618ca24caa615f06a62083351089f2d7.jpg

Ahhoz, hogy elégedettek lehessünk magunkkal, nem a divat által diktált, szezononként változó formákkal és színekkel tobzódó uniformisban kell nap mint nap megjelennünk, hanem meg kell találnunk azokat a fő stílusjegyeket, amelyek magabiztosságot adnak, megfelelő alapot adnak az egyéniségünk kifejezéséhez, és egyfajta térképként vagy használati útmutatóként is szolgálhatnak azok számára, akik még nem ismernek bennünket. 

Gondoljunk csak arra, hogy hivatalos helyen az ott dolgozók azért viselnek bizonyos egyenruhát vagy ruhadarabot, hogy tudjuk: hozzájuk fordulhatunk segítségért. Vagy éppen egy esküvői menetben onnan tudjuk, ki az esemény főszereplője, hogy (jó esetben) rajta van a legszebb, fehér vagy krémszínű ruha, és ő ragyog legjobban a tömegben, mert az öltözetével tükrözni igyekszik boldogságát és az esemény ünnepélyességét.

Olyan evidens dolgok ezek, mégis emlékeztetnünk kell magunkat, hogy milyen komoly jelzőrendszer is valójában az öltözetünk.
36466169721_cf68334c71_z.jpg

 Milyen eltérések lehetnek az arányos testalkathoz képest?

Az arányos és ideális a homokóra alkat, amikor a felsőtest és az alsótest (a váll és a csípő) harmonikus egyensúlyban van tehát a váll és a csípő szélessége azonos, egyik sem dominánsabb, emellett a derék karcsú, vonala pedig szépen ívelt. Tipikus nőideál a 90-60-90, ami azt jelenti, hogy a mellvonalon és a csípővonalon mért körméret megegyezően 90 cm, a derék körmérete pedig 60 cm. Nyilván ez az átlagosnak mondható 162-168 cm-es testmagasságnál a legideálisabb. Ezzel szemben az idealizált nőalak sokkal inkább magas, karcsú, hosszú lábú. A modelleknél főként a kifutókon a testmagasság legalább 175-180 cm körül elvárt, és az előírt körméretek gyakran még a fentieknél is kisebbek. Az átlagos nő pedig nem ilyen. Ezért is áll távol annyira a valóságtól az a kép, amelyeket a kifutókon vagy a divatlapokban látunk leggyakrabban. Az átlagostól eltérő méretekhez még hozzá jönnek az optikai játékok, beállítások, és nem utolsó sorban számítógépes grafikai- és szerkesztőprogramok, és máris a valóságtól merőben eltérő képet kapunk az emberi test "tökéletességéről".

08cfa7486836d34e39026197e9c5360c.jpg

Ideális vagy idealizált? Szerintem jól látszik a különbség...
8dee8325c2d3f8bc52ff2aa6e856a3f4.jpg

Nem győzöm hangsúlyozni: elsősorban önmagunknak kell megfelelnünk, nem pedig aktuális eszményképeknek. Merjük megismerni a saját testünket, adottságainkat, és vállaljuk fel ezeket a lehető legtermészetesebb formában.

Az arányostól eltérő alkati adottság igen gyakori, és korántsem kell elkeseredni a tökéletlenségen. Egyrészt mert a belső kisugárzás, az önmagunkkal való megbékélés, a kiegyensúlyozottság rendkívül sokat tesz hozzá a harmonikus összképhez, másrészt meg a tökéletlen is lehet szép, és az egyébként bennünket mégis zavaró arányeltérések többé-kevésbé javíthatóak optikai fogásokkal.

Nézzük, milyen testalkattípusok esetén hogyan korrigálhatóak az eltérések:

1., Körte alkat

Egyeseknek a válla keskenyebb és a csípője széles, őket nevezzük körte alkatnak. Ezen belül is lehet szögletes vagy gömbölyű attól függően, mennyire lágyak az idomok. Ez az arányeltérés közelebb áll a nőies sziluetthez, hiszen a várandósság, az anyává válás, valamint a hormonális eltérések leggyakrabban csípő- és combtájéki súlygyarapodást eredményezhetnek. 

Tippek körte alkatra:

  • Körte alkat esetén a széles csípőt érdemes egyszerűbb szabású, az erős csípőt jótékonyan elrejtő szoknyába vagy nadrágba bújtatni. A derék vonalát lehet hangsúlyozni, de az érdekes részletek, a figyelemfelkeltő minták és szabásvonalak, valamint a kiegészítők a felsőtestre irányítsák a figyelmet.
  • A kevésbé erős felsőtestre remekül illik egy szép vállkendő, egy érdekesebb redőzött, csónaknyakú elejekidolgozás, és a legtöbb lágyan redőzött, szép, nőies blúz.
  • Legtöbbször csapott vagy keskeny váll jellemzi a körte alkatot, ezt minimális válltöméssel, jól szabott blézerrel, zakóval korrigálhatjuk.

 

7c337eca1a6157b8ba2fa60ab42a39f8.jpg

140736cf640f5c594ebb7002df6ae94c.jpg

84a8824ae0a81eb9aa19919b1eb87d09.jpg

 

2., Alma, háromszög vagy atletikus alkat

Másoknál pont fordítva: a váll és a mell hangsúlyosabb, a derék és csípő pedig keskenyebb. Ők a háromszög alkatúak, vagy teltebb idomok esetén ezt alma alkatnak nevezzük. Hölgyek esetében itt különösen fontos a nőiesebb öltözködés és a kiegyensúlyozó vonalvezetés, hiszen ez a testfelépítés inkább az idealizált férfiakra jellemző, hangsúlyosabb izomtömeg esetén nevezik atletikus alkatnak is. Éppen ezért ennél az alkattípusnál hölgyek esetén különösen fontos, hogy a női energiákat erősítsük kívül és belül egyaránt. Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a dús kebel, a felsőtest uralkodó részlete a nőiesség legfontosabb szimbóluma, önmagában nem fogja megadni nekünk azt a kiegyensúlyozottságot, amire szükségünk van ahhoz, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal, és a női energiáinkkal. A keblek erőteljes hangsúlyozása leginkább csak a szexuális kisugárzás szintjét emeli, így semmiképp ne csodálkozzunk, hogy ilyen esetben nem elsősorban a belső értékeink érdeklik a kíváncsi férfiakat. ;) Érdemes szem előtt tartani azt az elvet, hogy a sejtetés sokkal izgalmasabbá tesz, mint a teljes kitárulkozás...

2654187586_d2e243d0fa_z.jpg

Biztosan érdemes kihangsúlyozni?...

Tippek alma, háromszög vagy atletikus alkatra:

  • Alma alkatúaknál ha valaki mellben sokkal erősebb, de a csípője keskenyebb, jó eséllyel a lábai formásabbak maradtak (ez az alkat oda ritkán hízik, inkább a felsőtestre és a hastájékra rakódik fel a fölösleg). Ebben az esetben kifejezetten önbizalom építő, ha térdig érő, lágy esésű, alkalomhoz illően akár mintás anyagból készülő szoknyát visel, amely a lábak vonalát kiemeli, a csípő keskenységét elrejti, a sziluettjét nőiesíti, kerekíti.
  • A dús kebelről, az erőteljesebb felsőtestről az egyszerűbb szabású, egyszínű, nem túl szűk (de semmiképpen sem bő, sok anyagtöbblettel kialakított) felsőrésszel terelhetjük el a figyelmet, és ezzel együtt egyenlíthetjük ki az alsó- és felsőtest arányait. Érdemes a ruha dekoltázsát is ehhez igazítani, legelőnyösebb a V-kivágás, amely nyújtja, függőleges irányba lefelé vezeti a szemlélődő tekinteteket. 
  • Mind az alma, mind az atletikus, vagy háromszög alkatnál arra kell figyelni, hogy ne erősítsük a felsőtestet, ne emeljük ki a széles vállat, és az anyagtöbblet ne fölül, hanem derékvonal alatt legyen domináns.
  • Kiegészítőket is ennek megfelelően érdemes kiválasztani, inkább az arcon legyen a hangsúly, vagy nyaklánc esetén szolidabb, de hosszabb, vékony darabokat válasszunk.
  • Háromszög alkat esetén különösen fontos szerepe van a nőies, lágy részleteknek, és a színeknek. Mivel ez az alkat jellemzően nem rendelkezik súlytöbblettel, mint az alma alkat, a karcsú derék bátran kiemelhető, ha megfelelő bőségű nadrágot vagy szoknyát viselünk.

 6148688b5fd37624ddb9b47ca8a3c84d.jpg

9600d198885bb8e1a2e6df8ee64d645f.jpg
69362863b7e1c385cf938165598a983a.jpg

3., Átlagosnál hosszabb/rövidebb láb, rövid / hosszú derék, túl vékony / túl vastag végtagok

Az arányok eltolódhatnak hosszanti irányban is akár a rövidebb láb, vagy hosszabb felsőtest formájában, és lehetséges ezeknek pontosan az ellentéte is. A felsőtest arányaiban is lehet eltérés, egyeseknek magasabban van a derékvonala, másoknál az átlagosnál hosszabb a mell- és a derékvonal közötti szakasz. Van olyan, akinek a karja vagy a lába rövidebb picit az átlagosnál, másokat alapméretek mellett vaskosabb végtagokkal áldott meg a Sors.

Tippek :

  • A hosszú derékrész szinte felkínálja a helyet a széles, öveknek, bátran mutassuk meg karcsú derekunkat egy dekoratívabb darabbal!
  • Rövid derék esetén a hosszabb blézer, a csípővonalig érő felsőrész, vagy éppen az egybeszabott ruhák előnyösebbek.
  • Rövid láb esetén nem ajánlatos a bokacsizma, és a térdnadrág, viszont előnyös a magas sarkú cipő és szűk szárú nadrág kombinációja. 
  • Bármennyire is kényelmesek a lapos talpú „rohangálós” cipők és bakancsok, még a karcsú bokájú hölgyek lábát is tömzsivé teszik, hát még azokét, akiknek az átlagosnál vastagabb a lába… Ha nem vagyunk gyakorlottak a magas sarkú cipő viselésében, minél hamarabb kezdjük magunkat hozzászoktatni, mert igen előnyösen befolyásolja a külsőnket. Nem kell túl magas tűsarkú topánokra gondolni, bőven elég, ha csak 5-6 cm a sarokmagasság, de lehetőleg ne legyen tömbsarkú, vagy telitalpú a lábbeli. 
  • A hosszú, de leginkább a túl vékony lábra viszont lehetőleg ne húzzunk fel cicanadrágot, főleg ne önmagában, legalább egy kötött ruhával kombináljuk a szűkebb fazonú nadrágokat is. Érdemes a klasszikus kosztümnadrággal megbarátkozni, és hajtókával ellátott darabokat választani. Utcai, vagy egyéb lapos talpú lábbeli, a hosszú szárú csizma is mind jó barátunk lehet ebben az esetben, és még kényelmes is.
  • Az átlagosnál vastagabb felső végtagon nem mutat jól az ujjatlan ruha, mert nagyon kihangsúlyozza azt, valamint a bő, 3/4-es ujjú felsőrész, mert még rövidebbnek és tömzsibbnek láttatja a kart.
  • Vékony felső végtag esetén jó választás lehet a buggyos ujjú, vagy a denevérujjas blúz, nyári felsők esetén a spagettipánt helyett a lepkeujjas megoldás.

9c3668fb33e4aa93c06c8e7681c9c776.jpg

f21c3d942dfb62d819ebb2d421f13e66.jpg

48c48e1ce9b1a82ab6426c357a86f8ec.jpg

2cd4b97d3d723dd6b8e883de490af30e.jpg

97c450a8edf4475c252c83797fce29b5.jpg

b9571645f97300c784e2f0d1a9148759.jpg

bd2da898ec510e05cd6edb55c31c847f.jpg

 

 

4.,Átlagostól eltérő testmagasság

Vannak az átlagostól alacsonyabb, vagy az attól magasabb termettel megáldottak, akik igen nehezen találnak a konfekcióruházatban jól passzoló darabot. ( Magyarországon az átlagos testmagasság nők esetében 164 cm, férfiaknál 176 cm.) Ilyenkor a szabásvonalak, a díszítő motívumok nem a megfelelő helyen futnak, kényelmetlen a bőségük (túl bő minden vagy éppen túl szűk), a leggyakoribb problémáról, a szoknya- és nadrághosszról már nem is beszélve. Az egyszerűbb daraboknál könnyebben orvosolható a probléma pl. a nadrágszár megrövidítésével, de egy bordűrös szoknyánál pont a lényeg fog leesni a kurtítással. Éppen ezért számukra ajánlott leginkább az egyedi méretre készülő alapdarabok beszerzése. 

Tippek átlagostól eltérő testmagasság esetére:

  • Aki az átlagosnál magasabb, semmiképp ne válasszon hosszanti csíkos mintázattal ellátott ruhákat, ez nyilvánvalóan tovább nyújtja az alkatot, és csak részben tereli el a túlsúlyból adódó nagyobb körméretről a figyelmet. Megfelelő színek kiválasztásával, egyszínű és mintás darabok kombinálásával vízszintesen tagolható a külalak, a több rétegből álló öltözék azonban erősít, ezért csak maximum 2 rétegben tagolt, lágy esésű anyagokat válasszunk a rusztikus, vastagabb kelmék, és a különböző anyagok egymásra halmozása helyett.
  • Az átlagosnál alacsonyabb, és telt alkatnak viszont előnyös lehet a hosszanti csíkozás, mindenképpen a függőleges vonalvezetésű ruhadarabok válnak előnyére, valamint a monokróm, de legalábbis nem túl sokszínű öltözet.
  • Ha alacsony termetűek vagyunk, ne hordjunk bő nadrágokat és semmiképp ne hajtsuk fel a nadrágot (főleg ne 3-4-szer), ha az eredetileg hosszabbra lett szabva, mint a mi testmagasságunkhoz illene. Vegyük a fáradságot és vágjuk le, hajtsuk fel, vagy bízzuk varrónőre a megfelelő nadrághossz kivitelezését.

 0ea4c5041ffec2189edac3514c785319pear.jpg

0d5f0427e9ce0aa44d5fbdfa74535673.jpg

129f70b1aeb4f34336cd551a76c61ba4.jpg

a734a7fb1109bf5c2238590e06c57e93.jpg

5.,Egyenes és lágyított egyenes testalkat

Beszélhetünk egyenes alkatról is, ami annyit tesz, hogy az ideális homokóra alkathoz képest kevésbé hangsúlyos a derékvonal, oldalnézetből sem emelkednek ki látványosabban a nőies idomok (mell, fenék laposabb). A dolog érdekessége, hogy ez az alkattípus nem zárja ki a túlsúlyt sem, hiszen vékony és telt változatban is megjelenik. Előfordul az a variáció is, amikor a derék vonala íveltebb, noha a csípő körméretéhez képest nem jelentős a különbség (derék- és csípő körmérete között kb. 15 cm az eltérés), ezt hívjuk lágyított egyenes alkatnak.

Tippek egyenes és lágyított egyenes testalkatra:

  • Bátran hangsúlyozzuk a derekat, ha karcsú, akkor érdekes, díszesebb övvel is akár, ha teltebb az alkat, akkor vékonyabb, szolidabb darabbal.
  • Viseljünk kevésbé feszes, testre szabott nadrágot vagy szoknyát, a redőzött, csípőt lágyan körbetáncoló szoknyák igazán nőiessé teszik a sziluettet.
  • Kerüljük a geometrikus mintákat, főleg deréktájon
  • Szorosabb vonalvezetésű ruha helyett viseljünk több részletből álló, akár mellrészen fodrokkal, zsabóval ellátott, vagy a szoknyarészen érdekes részletekkel, organikus mintákkal díszített darabokat, ha az alkalom megengedi.

 8729e6279f2f325f9c5a72043751b6c9.jpg

ac6b330320921c4b10a109b0df731a97.jpg

 

6.,Kerek testalkat

A hasi elhízás eredményeképpen kialakuló kerek testalkat sem menthetetlen, nyilván a derékvonal nem lehet hangsúlyos, de egyéb részletek kiemelésével pozitívan befolyásolható az összkép.

Tippek kerek testalkatra:

  • Az érdekes részletek, különleges minták, az egybeszabott ruhák elvonják a tekintetet a test középső részére eső súlytöbblettől.
  • A szép nyakláncok, hosszúkás fülbevalók, a gondos smink az arcra, a tekintetre tereli a szemlélődő figyelmét.
  • Ne viseljünk 3-nál több színt a ruházatunkon nagyobb felületen, inkább 1 vagy 2 alapszínt válasszunk, és kombináljuk színes kiegészítőkkel azokat.

 056a0b8e3420d313217f684916a6110f.jpg
6002430ef97a1ecfe90896ec09085b35.jpg

56146c6e27843d09899e52efb1a4176b.jpg

 

A fenti példák csak töredékei annak a bőséges ötlettárnak, amellyel kiegyensúlyozhatjuk a kisebb-nagyobb aránytalanságokat fizikai megjelenésünkben. Minden ember egyedi és utánozhatatlan, és persze nem elég a külső adottságaira koncentrálni. A harmonikus megjelenéshez szükség van a belső egyensúly meglétére is.

Végül egy találó idézetet is hoztam nektek a Pinterestről, amelyet picit átértelmezve érdemes megjegyeznetek:

 "Mindenkiben ott rejtőzik az ideális homokóra-alkat, csak néhányunkon picit több itt-ott a homok"... ;)

fe47bc69bd6f9e6f649b6146351003a0.jpg

 

Képek forrása: Pinterest, Flickr